Wednesday, May 15, 2013

Chicken Chop Whit Black Pepper Sauce!!!!

Assalamualaikum! (tak jawab dosa)

Hai semua....Maapkan aku sebab dah lama tak update blog nie ye!(bajet ada yg tgok blog nie) haha...okey hampa nampak dak tajuk kat atas tu! Arini aku nak kongsi resepi chicken chop ngan sos lada hitam pula ngan hampa(Tudiaa dah keluar bahasa utara ceq)..Takyah mukadimah panjang sgt la kan nanti hampa bosan pula..Mai kita tengok bahan~bahan tuk ayam dulu nah..

Bahan-II (Tuk Chicken Chop):-

5 Ketul dada ayam
1 Cawan Tepung Kentucky
1 Cawan Tepung Goreng Ayam Adabi
1 Cawan Tepung Goreng Ayam Spicy(apa-apa jenama pun xpa) 
1 Biji Telur (hampa campur air dalam 3sb)
1 sk Garam
1 sk Lada Hitam
Minyak Masak Secukupnya

Cara-II membuat:-

1) Hampa amik dada ayam tu hampa potong sedikit bahagian isi pada tulang yg warna putih tu bagi dia jadi lebar..Hampa buat lah macam mana pun janji dia jadi lebar tp kalau hampa malas sgat hampa guna ayam yang memang tuk wat chicken chop tu..aku guna bahagian nie sbb mudah, lagi satu murah dan dapat banyak lak tu ngehhh3..Lepas tu hampa buang kulit ayam tu ngan lemak2 dia sekali tau dan cuci bagi bersih ayam tu..

2) Campurkan tepung adabi dan spicy dan tepikan(hampa letak ja campuran tepung tu dalam pinggan)

3) Lepas tu hampa perap ayam tu ngan tepung kentucky dan biar selama 15 minit. 

4) Campurkan telur dan garam kacau sampai sebati. 

5) Lepas tu hampa amik ayam yg d'perap tu celup dalam telur tadi tu dan celup pula dengan tepung yg di campur tadi. Lepas tu letak dalam kuali yg minyak tengah panas(minyak jangan banyak sgat)..

6) Goreng sampai masak dan jgan lupa angkat pula hehe..

P/s: Tips tuk ayam bertambah sedap, lagi banyak tepung yg digunakan lagi sedap ayam tu..hampa try sungguh aku tak tipu :)

Black pepper sauce

Bahan-II:-

1 labu bawang besar(potong dadu)
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
1 liter air(lebih kurang dalam 1 jag kecil)
3 sudu besar sos tiram - secukupnya 
1 sudu besar kicap(untuk menggelapkan sikit warna sos)
1 sudu makan sos tomato atau sos chili - secukupnya 
1 sudu besar lada hitam(ditumbuk halus)
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
   sedikit garam
   sedikit gula - jika suka 

Cara-II membuat:-

1) Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
2) Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
3) Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos..Kacau atas api hingga pekat..Boleh di angkat dan dihidangkan.

P/s: Selamat mencuba!!

Thursday, December 6, 2012

Resepi Biskut M&M

Assalamualaikum....

Hari nie aku nak kongsi satu resepi yang sangat simple n sedap dengan korang..Aku dah cuba buat dah resepi ni alhamdulillah menjadi sangat~sangat..Kalau korang rajin sikit try la yer..

Bahan-II:-

Bahan 1
2 ¼ cawan Tepung Gandum
1 sudu kecil Garam
1 sudu teh Baking Soda

Bahan Ke-2
2 Telur
1 sudu kecil EsenVanilla 
1 cawan Mentega tanpa garam-ikut suhu bilik
¾ cawan gula pasir
¾ cawan gula perang
2 cawan Coklat M&M-Milk punya okey 

Cara-II membuat:-

1) Panaskan ketuhar pada suhu 190 darjah.

2) Campurkan bersama 3 ramuan pertama dan ketepikan.

4) Lepas tu pukul mentega dan kedua-dua gula. Tambah telur dan esen vanila dan kacau    
sehingga semua sebati. 

5) Tambah bahan-bahan pertama yang diketepikan tadi. Masukan coklat m&m dan gaul bagi sebati tetapi jangan terlalu lama.

6) Akhir sekali, menggunakan skop aiskrim(yang kecil tau jangan besar sangat) untuk membentuk adunan biskut tersebut dan tekapkan di atas kertas yang berada pada dulang pembakar dan ia mestilah di jarakkan supaya biskut tersebut tidak melekat antara satu sama lain. Bakar selama 9-11 minit, sehingga perang kekuningan dan d'sejukkan.

Sedia dimakan dan perlu disimpan dalam bekas kedap udara.

P/s: Selamat mencuba :)

Tuesday, April 3, 2012

("(^_^)")


P/s : Kau ade????.........

Tuesday, December 6, 2011

Pic Harimau Muda Mengaumm Bersama Hot F.M

Hye..Hye..
Arini aku nak story pasal Harimau Muda A.k.a Harimau Malaya....


Harimau Muda : Mahali Jasuli...Ahmad Muslim..Nazmi Faiz and Fandi Othman....





















p/s : credit to Hot F.M...(-_-)

Rokok dan Kopiah...(^_^)


video



p/s : Best layan video nie..banyak benda bermanfaat yang aku dapat..Wa respect sama lu la matlufthi.....(-_-)

Sunday, August 21, 2011

DeMaM...(*_*)

aDoiiiii....demam...demam...nape la skrng nie cepat jer aku nie boleh demam...kena ujan sikit pun leh demam..sebelum nie ok jer..tak pun macam nie...dugaan...dugaan...sabor jer lah..mybe ade hikmah d'sebalik ape yg berlaku nie..kita hanya mmpu berserah jer la yer...k la mood skrng nie pun tak brapa nak elok...nanti kita story mory lagi yer....daaaaa.....




p/s : agak~agak muka korang waktu demam same tak ngan pic nie...hehehe...sekiannn